You are here

Højskole-elever giver nyt liv til genbrugsbeton

Af rikkej
  • Genbrugsbeton

    Højskole-elever arbejder med genbrugsbeton.

  • Genbrugsbeton

    Højskole-elever arbejder med genbrugsbeton.

  • Genbrugsbeton

    Højskole-elever arbejder med genbrugsbeton.

Beton fra svundne tider i Musicon-bydelen har fået nyt liv i form af lamper, plantebede og udemøbler. En del af de nye ting er på vej ud i området til glæde for alle, der bruger bydelen.

Der er fart på udviklingen i Musicon-bydelen i disse år. Nye byggerier skyder op, hvor gamle før har stået. Det betyder også, at der dukker store mængder beton op fra undergrunden, når entreprenørerne graver ud til fundamenter. 

Bæredygtige løsninger

På Musicon går vi meget op i, at finde så bæredygtige løsninger som muligt, og derfor skal den gamle beton selvfølgelig ikke gå til spilde. Derimod skal den indgå i eksperimenter om, hvordan vi arbejder med nedknust beton og genanvender det til nye projekter. Betonen får dermed nyt liv - i bæredygtighedens navn. 

I et samarbejde mellem Musicon-bydels virksomheden Genskab, Roskilde Kommunes byudviklingskontor og Roskilde Festival Højskole får eleverne fra højskolen mulighed for at arbejde med betonen.

"Jeg havde aldrig overvejet muligheden for at arbejde med genbrugsbeton. Men jeg synes, det er et meget interessant medie," siger en af eleverne fra højskolen.

Også Nikolaj, der underviser i kurset design, ser store muligheder i at arbejde med genbrugsbeton. For de kommende generationer ser ind i en fremtid, hvor sand og grus til betonproduktionen bliver en mangelvare.

”Vi har en interesse i det arbejde og er en masse, der kan løfte den opgave, så for os ligger det mega meget i at lave noget rigtigt.” - Nikolaj

Målet med dette arbejde er at få en masse viden og erfaringer i at bruge den nedknuste beton i nye projekter. Den cirkulære tankegang har desuden den fordel, at alle brugerne af bydelen får nye udemøbler, olielamper og meget mere der hjælper til at skabe rum i bydelen.

En knap ressource

Virksomheden Genskab har specialiseret sig i at bygge bro mellem forskere i genbrugsbeton, uddannelsesinstitutioner og produktionsvirksomheder. Indtil videre er det relativt nyt at erstatte en stor del af betonen med gammel beton, der er knust til grus og dermed kan blandes på ny. Ud over erfaringer med materialerne er det ambitionen at skabe øget opmærksomhed om Jordens ressourcer ved at lade elever fra både højskolen og andre skoler i området arbejde med genbrugsmaterialer.

Du kan selv se højskoleelevernes produkter rundt omkring i bydelen, næste gang du kommer forbi Musicon. Til foråret kommer der desuden en række nye møbler til områdets mange spændende byrum.

Læs også om bænken i genbrugsbeton, som blev indviet ved Foodcorner i oktober.

Dato: 16. December 2020

Senest opdateret:

16. December 2020