You are here

IDÈEN BAG MUSICON

 • PIXL Park i Musicon

  Fotograf: Kim Wendt

Kultur og erhverv i centrum

Musicon er ikke en bydel som alle andre. Den har kunst, kultur og kreativitet som fokus. Roskilde Kommune har ambitioner om at gøre Musicon til national rugekasse for kunstnere, designere, musikere, kreative virksomheder og andre med behov for utraditionelle rammer. Derfor bliver Musicon heller ikke udviklet som andre bydele. Udviklingen sker i tæt samarbejde med folk fra kultur- og erhvervslivet samt developere og investorer, som synes det er spændende at være med til at præge udviklingen i en dynamisk og mangfoldig retning.

Musicon er:

 • En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
 • En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
 • En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
 • En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
 • En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området

Udviklingsstrategi

 • Visionen for Musicon

  Musicon er en bydel med et levende bymiljø, hvor det musiske (i bred forstand) er overordnet tema. Roskilde Kommune vil blande kulturelle erhverv, butikker, boliger, kultur- og fritidsaktiviteter, der tilsammen skaber liv i bydelen det meste af døgnet.

  Musicon vil skabe værdier for hele byen og regionen i form af nye virksomheder, gode boliger, inspirerende parkområder og kulturelle attraktioner. Det skal gøre Roskilde til et sjovere sted at bo. Musicon har ambitioner om at blive en national rugekasse for kunstnere, designere, musikere, kreative virksomheder og andre med behov for utraditionelle rammer.

  Med en strategi, der udfordrer den traditionelle måde at udvikle byer på, har Roskilde en enestående mulighed for at blive et kulturelt hot-spot i Danmark.

  Visionen er politisk vedtaget af Roskilde Byråd i 2007

 • Byudvikling uden masterplan

  Udviklingen af Musicon er radikalt anderledes end andre nye byområder. I stedet for en masterplan som 'låser' udviklingen i et bestemt spor, sker udviklingen i et tæt samarbejde med folk fra kultur- og erhvervslivet samt ejendomsudviklere, som synes det er spændende, at være med til at præge udviklingen i en dynamisk og mangfoldig bydel.

  Musicon-sekretariatet ønsker, at de mennesker, som er i bydelen selv udvikler, styrer og vedligeholder de projekter og aktiviteter, de sætter gang i.

  Det giver ejerskab til bydelen og skaber en dynamik og en mangfoldighed, som kommunen ikke selv ville kunne skabe gennem en traditionel byudviklingsproces.

 • Midlertidige aktiviteter skaber Musicon

  Der er mange midlertidige aktiviteter på Musicon. Midlertidige aktiviteter kan være enkeltstående events, et kulturprojekt eller en cafe på hjul. Det kan også være længerevarende kultur- eller erhvervsprojekter, der lejer sig ind i en bygning, der bruges til formålet i en årrække, indtil bygningen rives ned i forbindelse med udviklingen af området.

  Midlertidige aktiviteter og installationer tiltrækker mange besøgende til bydelen, hvilket er med til at give området nyt liv. Samtidig er de midlertidige aktiviteter samtidig med til at ændre synet på Musicon - fra forladt industrigrund til et kreativt, innovativt byområde under udvikling.

 • Hvor kommer inspirationen fra?

  Inspirationen til udviklingen af Musicon kommer mange steder fra:

  Amsterdam
  NDSM, gradvis omdannelse, nedefra-op, midlertidighed, industrielle spor, centralt kontor med ansvar for udviklingen

  Granville Island - Vancouver
  Omdannelse af industriområde (savværker, smedjer, rederivirksomhed mv. ) til kultur

  Men også inspiration fra:
  Ruhr-distriktet (Düsseldorf), Marseilles, Basel, London
   

Senest opdateret

22.03.2017